Google Arama :
Çamaşır Makineleri Bakımı Ve Temizliği
Günlük hayatımızın işleyişinde önemli bir yere sahip olan çamaşır makineleri artık eksiklikleri halinde hayatımızda doğrudan etki yaparak hayat kalitemizin düşmelerine dahi sebep olurlar. Yeteri kadar temiz kıyafet giymemek hem temizlik açısından sağlığımızı etkiler hem de sosyal açıdan çeşitli problemlere sebep olur. İnsan içinde kirli kıyafetlerle dolaşmak pek hoş bir durum olmamakla beraber kişinin özgüvenini de azaltan bir etki yapar. Buna göre sahip olduğumuz çamaşır makinelerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmeleri için onların düzenli olarak bakımlarını yapmalı ve kurallarına uygun olarak dikkatlice kullanmalıyız. Aksi durumlarda sağlıklı çalışma performansını kaybeden çamaşır makinesi tamir işlemlerine ihtiyaç duyar ve hem masraflı işlemlere hem de sizin düzeninizin bozulmasına sebep olur.
Çamaşır makinemizin sağlıklı çalışmasını sağlamak için yapacağımız bakım faaliyetlerinin başında temizlik faaliyeti gelir. Bakım konusunda ev kullanıcısı olarak yapabileceğimiz bir işlem olan çamaşır makinesi temizliğinin de kendi içinde bazı sınıfları ve kriterleri bulunmaktadır. Çamaşır makinelerinin özellikle dış malzemeler olarak plastik olması sebebiyle oluşabilecek herhangi bir kırılma veya kopmayı önlemek için bu temizliğin de dikkatli yapılması gereklidir.
Temizlik işlemlerine geçecek olursak ilk olarak dış aparat olarak görebileceğimiz deterjan çekmecesinin temizliği yapılabilir. Deterjan artıklarının zamanla birikerek kir oluşturması ile kirlenen bu çekmeceler hafifçe yukarı ve dışarı doğru çekilerek çıkartılarak lavabo veya küvette temizlenebilir. Yine bu çekmece içindeki bir parça olan sifonun temizlenmesi de ihmal edilmemelidir. Bu sifonun tıkanması çamaşırların sağlıklı şekilde yıkanmasını etkileyebilir.
Bir diğer parça olarak su giriş filtrelerinin temizliğinin yapılması önemlidir. Makinenin ihtiyaç duyduğu suyu temiz bir şekilde alabilmesi için görev yapan filtreler zaman içinde üzerinde ayırt ettiği malzemelerin birikmesi ile tıkanma yaşarlar. Bu kirler bir fırça ile temizlenebilir. Bu filtrelerin devamındaki hortumların da su kaçırma veya çatlama yapması gibi durumların kontrol edilmesi de çok önemli bir bakım işlemidir. Bu hortumlar gerekirse çıkartılarak daha rahat bir şekilde temizlenmeli ve boşaltılmalıdır.
Yıkama işlemlerinde ortaya çıkan yabancı maddelerin pompadan geçmesini engelleyen pompa filtreleri de aynı şekilde temizlenmelidir. Bu filtrenin tıkanması makine içerisindeki pis suyun atılamamasına ve çamaşırlarının kirli kalmalarına sebep olur. Olası bir durumda bu pis suların makineden taşarak dışarı çıkması eviniz için bir felaket anlamına gelebilir.
Makinenin dış malzemesinin temizlenmesi de hafifçe bir bez yardımıyla yapılabilir. Yine iç malzemelere gelecek olursak çamaşırların döndürüldüğü alan olan tamburun içinde unutulan metal malzemeler içeride pas oluşumuna sebep olabilir. Bu lekeler yumuşak bir bez yardımıyla temizlenebilir. Son olarak çamaşır makinelerinin en önemli sorunlarından olan kireç problemine karşı deterjan içerisine atılabilecek kireç çözücüler rezistansın iletim yapamaması ile birlikte fazla elektrik sarfiyatı yapmasını engelleyebilir.